Carbid kopen was nog nooit zo eenvoudig

Geplaatst op

Iedereen heeft weleens van carbid gehoord maar weet vast niet dat het een steenachtig materiaal is dat gemaakt wordt door cokes en gebrande kalk in een elektrische oven te versmelten. De gebruikte cokes en de kalk worden in lagen in een vat gestapeld en worden vervolgens door het gebruik van elektriciteit versmolten. In feite kun je dus stellen dat de versmelting tot stand komt door kortsluiting te veroorzaken in de oven. Carbid kopen doe je voornamelijk rond de jaarwisseling, al kan carbid kopen ook bedoeld zijn voor andere doeleinden dan het oude jaar uit knallen.

Carbid kopen om kunststof te maken
In de geschiedenis gebruikte vooral de smid carbid om acetyleengas te maken. Met dit gas kon de smid vervolgens laswerkzaamheden uitvoeren. Dit gas wordt tegenwoordig in flessen geleverd. Carbid aanschaffen deed je vroeger ook voor carbidlampen, lampen die een helwitte vlam leverden en ook voor een prima verlichting zorgden. Carbid aanschaffen in deze tijd kan verschillende redenen hebben, dit kan bijvoorbeeld nog steeds voor autogeen lassen zijn. Carbid wordt ook gebruikt om staal te produceren in de hoogovens.  Carbid kopen kan ook betekenen dat het gebruikt wordt om bepaalde soorten kunststof te maken. Vroeger werd carbid ook gebruikt om mollen te vangen, tegenwoordig gebruikt men eerder producten waar nog slechts kleine deeltjes carbid in verwerkt zijn.

Carbid kopen om appels te laten rijpen
Wat veel mensen ook niet zullen weten is dat carbid ook gebruikt wordt om vruchten als bananen en appels te laten rijpen. Carbid kopen betekent ook al dat je een belangrijk plantenhormoon aanschaft. Zeker in het noorden en oosten van het land is carbid kopen iets dat nadrukkelijk bij de jaarwisseling past. Dan namelijk wordt carbid gebruikt bij het alom bekende melkbusschieten. Met de luide knallen worden geesten verjaagd en wordt het oude jaar weg geknald en het nieuwe jaar welkom geheten.  De knallen van carbid herken je uit duizenden, de doffe knallen zijn bovendien in de verre omtrek te horen en dat maakt dat niet iedereen, en zeker hondenbezitters niet, erg gecharmeerd zijn van carbid kopen en de luide knallen die met carbid gemaakt worden.

Carbidschieten is een traditie
Zeker in het noorden van het land is carbid kopen in de decembermaand aan de orde van de dag. In tal van kleinere dorpen wordt van carbid schieten een heuse happening gemaakt en wordt carbid schieten door heel veel mensen bezocht, is er catering en soms zelfs artiesten die de doffe knallen afwisselen met muziek. Carbid schieten is iets dat ‘erbij hoort’, een heuse traditie. Helaas gebeuren er elk jaar opnieuw overigens wel ongevallen tijdens carbid schieten ondanks de waarschuwingen die vooraf worden gegeven en de steeds strengere eisen waaraan je moet voldoen wil je van de gemeente toestemming krijgen om carbid schieten te mogen organiseren in je dorp. Carbid aanschaffen kan overigens in tal van verschillende gewichten.  Zo koop je emmertjes van vijf, tien of twintig kilogram, maar kun je ook gewoon een pallet van zeshonderd kilo aanschaffen. De korreldikte varieert vaak ergens tussen de 15 en tachtig millimeter.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden