Zo voorkom je onkruid in de tuin!

Geplaatst op

Nu het winter is zijn de meeste planten in rust, zo ook de onkruidplantjes. Zodra de temperaturen in het voorjaar beginnen op te lopen, zullen ook onkruidzaden tot ontkieming gaan komen. Het is juist dan belangrijk om het ontkiemend onkruid zo spoedig mogelijk te verwijderen en hierbij de grond zoveel mogelijk gesloten te houden (dus niet schoffelen of harken). Je hebt dan daarna het minste last van onkruid.

 

Pluk bij voorkeur de onkruidplantjes met de hand weg zodra je ze op ziet komen. Door te plukken voorkom je dat onkruidplantjes zich kunnen verspreiden (uitzaaien) en houdt de bodem zoveel mogelijk gesloten. Zou je schoffelen of harken, dan maak je de bovenste laag van de bodem open en komen nieuwe onkruidzaadjes boven. Wanneer je dit in het begin goed doet zal onkruid later maar weinig tot ontwikkeling komen.

Eventueel zou je de bodem ook af kunnen dekken met worteldoek (met daartussen de gewenste tuinplanten) en deze vervolgens bedekken met houtsnippers, cacaodoppen of grind. Onkruid komt dan niet meer tot ontwikkeling, maar eventueel overtollig regenwater kan dan nog wel gewoon wegstromen in de bodem.

 

Kies de juiste beplanting

Een andere optie om onkruid te voorkomen en tegelijkertijd ook de ‘groenste’ is het gebruik van bodembedekkende planten, ook wel bodembedekkers genoemd. Dit zijn planten met een kruipende groeiwijze die na verloop van tijd de gehele bodem bedekken. Omdat zonlicht dan niet meer tot de bodem door kan dringen, kunnen onkruidzaadjes niet meer tot ontkieming komen. Een ander bijkomend voordeel is dat de meeste bodembedekkers groenblijvend zijn en daardoor het hele jaar door voor kleur in de tuin zorgen.

Een van de makkelijkste en meest gebruikte bodembedekkers is de Vinca, ook wel Maagdenpalm genoemd. Deze groenblijvende plant heeft 2 tot 4 cm grootte bladeren, donkergroen van kleur en is daarbij glimmend. In het voorjaar bloeit de Vinca met witte, blauwe of paarse bloemen. Het is hier weinig-eisende tuinplant die zowel in de zon als schaduw goed groeit. Meer informatie over de Maagdenpalm vind je op de website van Plant & Grow.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden