Waarom zijn dahlia’s zo populair en hoe onderhoud je ze?

Geplaatst op

De dahlia is weer helemaal terug van weggeweest. Dahlia’s zijn van origine Mexicaanse bloemen die in de 19e eeuw naar Europa zijn gekomen. Ze behoren tot de Asteraceae, de grootste plantenfamilie die er bestaat met wereldwijd 20 tot 25 duizend verschillende planten. Veel mensen hebben dahlia’s in hun tuin, maar waarom zijn ze nou zo populair?

Ontzettend veel variatie

Dahlia’s staan bekend om hun enorme grote aantal kleuren, vormen en maten. Dahlia’s worden ook in meerdere groepen ondergedeeld, waaronder:

  • Pompondahlia’s: Kleine, bolvormige bloemen. Hebben als voordeel dat ze niet veel lijden bij regen.
  • Cactusdahlia’s: Dit zijn de grootste dahlia’s die er zijn, soms zo groot als een kinderhoofdje. Cactusdahlia’s hebben vaak een sterachtige vorm.
  • Decoratieve dahlia’s: grote, volledig gevulde bloemen met bredere blaadjes dan de cactusdahlia’s. Worden gemakkelijk meer als een meter hoog.

Omdat er naar schatting een paar tienduizend soorten dahlia’s bestaan zijn ze beschikbaar in bijna elke kleur, alleen blauwe en groene dahlia’s bestaan niet. Doordat er zoveel maten en kleuren bestaan en omdat ze als ze geplukt zijn nog dagen goed blijven, worden ze erg veel gebruikt bij bloemencorso’s.

Het planten van de knollen

Dahlia’s zijn vaste planten die vanaf half april in de volle grond kunnen worden gestopt. Tenzij er nog nachtvorst wordt voorspeld, stel dan het planten nog even uit. De knollen moeten ongeveer 5 cm diep in de grond worden gestopt, niet te diep dus. Als je een dahlia plant met een hogere plant, wordt er aangeraden om ze te ondersteunen met een stok of om een touw te spannen, zodat ze niet om kunnen knakken. Dahlia’s worden door veel kwekers in Nederland gekweekt, zoals Kwekerij de Groot. Er zijn ook kwekers die proberen om nieuwe soorten of kleuren te kweken, zo komen er jaarlijks nieuwe varianten bij.

Bloeiduur

Dahlia’s hebben een lange bloeiduur, dit is ook één van de redenen waarom ze zo populair zijn. Mits ze op het juiste moment gepland zijn zullen ze van juli tot eind oktober bloeien. Een belangrijk detail is wel dat het weer gunstig moet zijn, bij een koude of droge zomer zullen de planten minder hoog en vol zijn. Om de groei van de plant te ondersteunen moet je regelmatig de bloemen die zijn uitgebloeid verwijderen. De bloemen groeien ontzettend snel terug, na enkele dagen heb je weer een volle bos.

Niet winterhard

Omdat dahlia’s niet winterhard zijn wordt het aangeraden om ze helemaal terug te snoeien en de knollen begin november eruit te halen. Deze kun je in een koele en vorstvrije ruimte bewaren om ze in het voorjaar weer in de grond te stoppen. Je kan de knol in de grond laten zitten, je moet ze dan wel goed afdekken met een laag droog blad of compost. Zodra er vorst optreed ben je in principe al te laat.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden