Vissen in de vijver; deze vissen zijn geschikt

Geplaatst op

Hartstikke leuk idee een vijver in de tuin met vissen! Maar wat voor vissen zijn eigenlijk geschikt voor een vijver? En hoe zit het met het verzorgen van de vissen en het onderhouden van de vijver? Dit zijn belangrijke vragen waar je rekening mee moet houden bij het aanleggen van een vijver. Wanneer je niet zoveel wil omkijken naar je vijver dan raden we het af om vissen te nemen. Het zijn nou eenmaal levende dieren die af en toe wel wat aandacht nodig hebben. Vind je het hartstikke leuk om tijd te spenderen aan het onderhouden van de vijver, lees dan gauw verder hoe je dit moet doen.  

Welke vissen zijn geschikt voor een vijver? 

Als je interesse hebt om vissen in de vijver te plaatsen is het belangrijk om te weten wat voor soort vissen geschikt zijn. Je wil natuurlijk niet dat de vissen de winter niet overleven of niet goed tegen de buitenlucht kunnen. Vraag daarom altijd om advies bij de lokale dierenwinkel of tuincentrum voordat je vissen koopt. Het is ook fijn om rekening te houden met de grootte van de vijver. Heb je een hele kleine vijver dan wil je niet een Koi karper in de vijver hebben. Ook vissen hebben genoeg ruimte nodig om te kunnen zwemmen. 

Hieronder zullen we een aantal vissoorten beschrijven die geschikt zijn voor een vijver: 

Goudvis 

De bekendste vijvervis is toch wel de Goudvis. De kleine oranje visjes planten zich alleen wel heel snel voor. Dus mocht je niet zoveel vissen willen, kies dan niet voor een Goudvis. Verder kunnen deze vissen prima tegen het koude en warme weer in Nederland en nemen ze ook niet zoveel ruimte in de vijver in. Let op deze vissen moeten wel verzorgt worden en hebben regelmatig visvoer nodig.  

Komeetstaart 

Deze vissoort is wellicht wat minder bekend. De vis kan je herkennen aan de witte en rode schubben en een lange staart. De Komeetstaart is een zeer geschikte vijvervis omdat ze zich niet snel voortplanten en ook op het oppervlakte blijven.  

Goudelrits 

Net zoals de Komeetstaart zijn deze vissen ideaal om in de vijver te hebben. De vissen zijn erg klein hierdoor kan je redelijk veel in de vijver plaatsen. De vissen planten zich ook niet zo snel voor dus je hebt er nooit te veel.  

Wil je een verschillende vissen in de vijver zoals een Komeetstaart en Goudvissen, vraag dan advies aan een tuincentrum of deze vissen bij elkaar geplaatst kunnen worden.  

Aantal vissen in de vijver 

Het is belangrijk om niet teveel vissen in de vijver te hebben. Je moet namelijk rekening houden dat vissen zich makkelijk kunnen voortplanten. Hierdoor kan je binnen een aantal jaar of zelfs maanden ineens een hele volle vijver hebben en dat is niet de bedoeling. De vissen hebben namelijk ruimte nodig om te kunnen bewegen. Ook zorgen vissen voor bacteriën in de vijver door hun uitwerpselen. Hoe meer vissen, hoe meer uitwerpselen wat kan zorgen voor een vieze vijver. Daarnaast zijn vissen ook gevoelig om ziek te worden en wordt de kans vergroot wanneer de vijver erg vies is.  

 

Om te weten hoeveel vissen exact in de vijver moeten, wordt er gekeken naar de lengte van de vis en de afmetingen van de vijver.  

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden