Tuinonderhoud in de herfst

Geplaatst op

Hoewel het herfstweer natuurlijk niet echt uitnodigend is om in je tuin te gaan werken, is het toch van belang om de nodige onderhoudswerkzaamheden aan de tuin in de herfst uit te voeren. Maar aan welk tuinonderhoud moet je dan denken? Dat lees je in dit artikel.

Overigens: als je geen zin hebt om het onderhoud in het herfstweer zelf uit te voeren, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het tuinonderhoud uit te besteden. Het uitbesteden van tuinonderhoud is bij sommige hoveniersbedrijven namelijk ook op eenmalige basis mogelijk.

Een voorbeeld van een hoveniersbedrijf waar dit mogelijk is, is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.

Het gras

In de herfstmaanden kun je het gras nog één keer maaien. Let op dat je het gras niet te kort maait, anders is het te kwetsbaar om de wintermaanden goed door te komen. Naast het maaien van het gazon is het belangrijk dat je afgevallen bladeren van het gras verwijderd, anders loop je het risico dat er mos tussen het gras kan gaan groeien. 

Nadat je het gazon hebt gemaaid is het belangrijk om het te bemesten, zodat het gras straks gezond en sterk de wintermaanden door kan komen.

Laat de bladeren in de andere gedeeltes van je tuin overigens gerust liggen. Dat trekt namelijk dieren zoals egels, wormen, pissebedden en mieren aan. Dergelijke dieren zorgen met hun uitwerpselen voor nieuwe voedingsstoffen waar de beplanting komend seizoen weer volop behoefte aan heeft.

Het verplanten en snoeien van groen

In de lente en de zomermaanden kan het gebeuren dat sommige beplanting behoorlijk groot is geworden en dat je deze het liefst naar een andere plek zou willen verplaatsen. De herfst is daar over het algemeen een prima periode voor.

De planten die wintervast zijn kun je in de herfst snoeien zodat ze komend tuinseizoen weer mooi kunnen groeien en bloeien. Heb je een haag? Ook die kun je in de herfst snoeien.

Voor wat betreft het snoeien van bomen geldt dat niet iedere boomsoort op hetzelfde moment mag worden gesnoeid. Bovendien is het snoeien van bomen vakkundig werk dat je beter kunt uitbesteden aan een hoveniersbedrijf.

Optioneel: onderhoud aan de vijver

Heb je een vijver? Dan kun je het filter uitzetten en schoonmaken. Komend seizoen start je het filter pas weer op en voeg je bacteriën toe om ervoor te zorgen dat de waterwaarden van het water weer snel op het juiste niveau komen.

Naast het onderhoud aan het filter is het van belang om afgevallen bladeren uit de vijver te verwijderen. De bladeren gaan namelijk rotten en kunnen de waterkwaliteit daardoor nadelig beïnvloeden.

Als laatste tip is het aan te raden om een zuurstofpomp in de vijver te plaatsen, zodat het wateroppervlak in de winter niet dichtvriest.

Wat is jouw tuinonderhoud tip?

Mis je in dit artikel een belangrijke tip voor tuinonderhoud in de herfst? Stuur ons dan even een bericht. We voegen jouw tip graag toe.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden