Tuinaanleg: welke kosten kan ik verwachten?

Geplaatst op

Wil jij een nieuwe tuin aanleggen? Dan ben je vast benieuwd naar welke kosten je kunt verwachten. De kosten voor tuinaanleg zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de grootte van je tuin en je wat je precies wilt. Bestrating? Een terras? Of misschien wel een vijver, pergola of moestuin? In deze blog lees je welke kosten je kan verwachten bij tuinaanleg en hoe je kunt besparen op de totaalprijs!

Tuinaanleg: wat is het en welke werkzaamheden worden er uitgevoerd?

Tuinaanleg is niks meer en niks minder dan het aanleggen van een nieuwe tuin. Welke werkzaamheden er precies worden uitgevoerd, is afhankelijk van de huidige staat van je tuin en wat je nieuwe wensen en eisen zijn.

Bij iedere tuinaanleg klus wordt er een tuinontwerp gemaakt. In het tuinontwerp verwerkt de hovenier al jouw wensen en eisen en bespreekt hij de mogelijkheden en de kosten met je. De tweede stap is het verwijderen van je oude tuin en het uitvoeren van grondwerken ter voorbereiding op de aanleg. Grondwerken zijn belangrijk voor de aanleg van het gezond, de bestrating en beplanting.

Vervolgens begint de hovenier met het leggen van eventuele leidingen voor bijvoorbeeld tuinverlichting, een vijver of een sproei installatie. Zodra dat is gelegd plaatst de hovenier grote objecten zoals de omheining van je tuin en als je dat wilt een pergola, veranda of tuinhuis. Tot slot wordt de beplanting geplaatst.

Wat kost tuinaanleg?

De exacte kosten van tuinaanleg zijn afhankelijk van de grootte van je tuin en je eigen wensen. Maar, dat niet alleen. De prijs is ook afhankelijk van het tarief van de hovenier en de benodigde materialen. Bij iedere klus tuinaanleg zijn grondwerken nodig; grondwerken kosten gemiddeld tussen de €10,- en €15,- per m². Hier komt nog tussen de €1,- en €3,- per m² overheen voor het egaliseren van de tuin.

De meeste mensen kiezen voor een gazon: een gazon heeft relatief weinig onderhoud nodig en het ziet er prachtig uit. Het aanleggen van een gazon kost gemiddeld €5,- tot €10,- per m². Daarnaast is bestrating voor een tuinpad en terras ook een veelvoorkomend onderdeel van tuinaanleg. Bestrating kost gemiddeld €50,- tot €150,- per m², afhankelijk van het soort bestrating. Voor de beplanting moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €10,- en €30,- per m².

De meest populaire manier van het omheinen van je tuin is het plaatsen van een schutting. Dit kost gemiddeld €50,- tot €150,- per meter. Het realiseren van een tuinhuis kost ongeveer tussen de €200,- en €10.000,-. Voor de aanleg van een vijver ben je gemiddeld €1.000,- tot €30.000,- kwijt.

Bespaartips

Wil je besparen op tuinaanleg? Maak gebruik van de onderstaande tips!

  1. Help zelf mee: door zelf mee te helpen bespaar je op de arbeidskosten van de hovenier. Verwijder bijvoorbeeld zelf je oude tuin en voer tuinafval af.
  2. Hergebruik materialen: door materialen opnieuw te gebruiken, hoef je geen nieuwe materialen aan te schaffen. Zo bespaar je op de kosten!
  3. Kies voor goedkope materialen: moet je toch nieuwe materialen aanschaffen? Kies dan voor goedkope materialen of probeer deze tweedehands te scoren.
  4. Maak gebruik van kwantumkorting: de meeste hoveniersbedrijven bieden kwantumkorting. Vraag de buren of zij ook interesse hebben in een nieuwe tuin.
  5. Zoek een bedrijf in de buurt: ieder bedrijf rekent voorrijkosten. Hoewel dit misschien een klein bedrag lijkt, kunnen deze kosten toch flink oplopen. Kies daarom voor een hoveniersbedrijf uit de buurt!

Gerelateerde berichten

Wat doet een hovenier Eindhoven zoal?

Een hovenier is een professional die zich bezighoudt met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en andere groene ruimtes....

Lees meer

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden