Mollen in de tuin?

Geplaatst op

Als er één dier vervelend is om in je net nieuw aangelegde tuin te hebben, dan is het wel de mol. Molshopen zijn al geen gezicht, maar het zit hem nou juist in de schade die je niet ziet. Mollen brengen ondergronds schade aan wortels van planten maar ook veroorzaken mollengangen verzakkingen van terrassen en paden. Om je net nieuwe tuin niet te laten verpesten door mollen hebben we Avonda Faunabeheer gevraagd een aantal tips te delen om mollen te bestrijden of verjagen uit de tuin.

Zelf mollen bestrijden of verjagen

Tot op zekere hoogte is het mogelijk om zelf mollen te bestrijden en/of te verjagen. Dit zal niet in alle gevallen succesvol zijn, maar met een beetje geluk heb je een niet zo standvastige mol die bij een tegengeluid zijn heil ergens anders zoekt. De eerste stap is daarom altijd om zo snel mogelijk de molshoop plat te stampen. Dit is vooral effectief bij pas gegraven gangen, deze worden weer gevuld met aarde waardoor de mol het ergens anders gaat proberen. Heeft het platstampen niet gewerkt dan zijn er nog een paar trucjes die bijdragen een het vertrek van de mol. Bijvoorbeeld het aansteken van zwavelstaafjes of carbid in een mollengang. Door de verbranding ontstaat er een soort van zwaveldamp, dat zich verspreidt door het gangenstelsel. Hoewel de damp van tijdelijke aard is kan het er wel voor zorgen dat de mol verjaagd wordt. Andere opties zijn het gebruik van geurmiddelen (te koop in tuincentra) of geluidseffecten. Mollen hebben zeer sterke zintuigen en zijn erg gevoelig. Zo kan het fluitende geluid van een half ingegraven flessenhals mollen al verjagen.

Professioneel mollen bestrijden

Werken de bovenstaande tips niet? Een drastischere aanpak is het plaatsen van mollenklemmen. Dit kan je uiteraard zelf doen maar hierbij komt enige kennis om de hoek kijken. We willen namelijk niet dat het diertje onnodig lijdt of dat het territorium overgenomen wordt door andere mollen en de mollenoverlast weer opnieuw begint. Daarom is het advies om mollenklemmen en het gebruik van eventuele gassen altijd door een deskundige te laten doen. Zo ben je verzekerd van succes zonder dat mollen of andere dieren onnodig lijden. Daarnaast heeft professionele mollenbestrijding het voordeel dat er relatief snel resultaat wordt geboekt.

Voorkomen dat mollen in de tuin komen

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als je in een gebied woont waar veel mollen zijn. Een optie om te voorkomen dat mollen de tuin binnenkomen, is het tot op het grondwaterniveau ingraven van fijnmazig kippen- of vogelgaas (gebruik geen grof gaas, hier kan de mol namelijk gewoon doorheen). Een minder inspannende oplossing kan het gebruik van planten zijn. Deze oplossing is alleen wel veel zichtbaarder. Sommige planten geven een geur af waar de mol niet van houdt, het is geen garantie maar zal er wel voor zorgen dat de tuin van de buren een interessanter territorium is. Twee voorbeelden zijn;

  • Keizerskroon (Fritillaria imperalis), een 80 tot 100 centimeter hoge plant uit de leliefamilie. De grote vlezige stinkende bollen moeten in groepjes om de acht meter rond de tuin worden geplant.
  • Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus), die 80 centimeter tot anderhalve meter hoog kan worden. Ook woelratten en veldmuizen houden niet van de geur van de wortels. Let op: alle planten van de wolfsmelkfamilie zijn giftig.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden