Kleurige tuin in de herfst en winter met deze tips!

Geplaatst op

De herfst zorgt voor mooie kleuren in de natuur, maar helaas duurt dat niet lang. Tegen het einde van het seizoen hebben de meeste bomen en planten hun oranje, rode en bruine bladeren alweer verloren. Ook in je tuin wordt het dan een kale bende. Wil je daar wat aan doen? Lees dan snel verder, want in dit artikel geven we je een aantal tips voor een kleurige tuin in de herfst en winter!

Najaarsbloeiers planten

Wil je het hele jaar door – en dus ook in de winter – kleur behouden in de tuin, dan is het in ieder geval belangrijk dat je ook najaarsbloeiers plant. Als de zomerbloeiers klaar zijn, dan nemen de najaarsbloeiers het over en zie je dus altijd iets van kleur terug in je tuin. Als je van roze houdt, dan zijn de Herfstanemoon (Anemone), Sedum of Heide (Calluna vulgaris) een goed idee. Liever een neutrale kleur? Dan is pampasgras een mooie najaarsbloeier die de show steelt.

Winterharde planten kiezen

Er bestaan ook planten en bomen die het hele jaar groeien en groen zijn, denk maar bijvoorbeeld aan de Rododendron, Hulst, Vingerplant, Kardinaalshoed, Sneeuwbal of Skimmia. Sommige van deze planten hebben vrolijke kleuren die dus ook in de winter te zien zijn. Qua bomen zit je met de Japanse Cipres, Laurier en de Taxus goed. Verder zijn naaldbomen ook erg geschikt als je het hele jaar door groen in de tuin wilt hebben.

Gazon aanleggen

Ook gras is natuurlijk een goede manier om het hele jaar groen toe te voegen aan de tuin. Dit klinkt als een open deur, maar aangezien er in Nederland veel betegelde tuinen zijn, vinden we deze tip toch het benoemen waard. Een betegelde tuin is praktisch, maar ziet er vaak ongezellig uit. Daarnaast is gras stukken beter voor het afvoeren van regen en is het beter voor het leven van insecten.

Bij het aanleggen van een gazon kun je kiezen uit graszoden of graszaad. Met graszoden heb je direct een groen resultaat, terwijl je met graszaad nog even moet wachten tot je kunt genieten van een grasveldje. Wel zijn graszoden weer duurder qua aanschaf. Graszoden kun je leggen afhankelijk van de temperatuur. Het mag overdag namelijk niet kouder zijn dan 10 graden Celsius.

Kleurrijke accessoires in de tuin

Tenslotte kun je de tuin ook opvrolijken met kleurrijke accessoires. Dit is misschien wel de makkelijkste manier. Denk maar bijvoorbeeld aan het ophangen van een kleurrijk buitenschilderij of het neerleggen van een weersbestendig buitenkleed. Ook de planten kun je plaatsen in een kleurrijke bloempot. Houd er alleen wel rekening mee dat ze echt geschikt voor buiten moeten zijn, ook als er strenge vorst optreedt.

Gerelateerde berichten

Wat doet een hovenier Eindhoven zoal?

Een hovenier is een professional die zich bezighoudt met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en andere groene ruimtes....

Lees meer

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden