How to: zelf je groenten en fruit kweken

Geplaatst op

De meeste mensen moeten voor hun dagelijkse portie groenten en fruit regelmatig naar de supermarkt. Maar er zijn ook mensen die alles wat ze nodig hebben uit eigen tuin halen. Niet alleen een stuk goedkoper, maar het smaakt ook nog eens een stuk lekkerder. Zou je dit ook graag willen, maar denk je dat het je nooit gaat lukken om een moestuin te onderhouden? Zonde, want als je zorgt voor de ideale omgeving, de juiste voedingsstoffen in de grond en d kom je echt al een heel eind.

De ideale omgeving

Het heet dan wel moestuin, maar het is natuurlijk ook mogelijk om je groenten, kruid en fruit te kweken in de keuken of op je balkon. Zolang je maar zorgt voor de ideale omstandigheden en alle kweek benodigheden, zoals voldoende zonlicht en voedingsstoffen. Geef de plantjes daarnaast altijd de ruimte om te groeien. Een moestuin van in ieder geval een vierkante meter is ideaal. Kweek je kleine moestuintjes in een bakje? Dan is het na een paar weken wel nodig om ze te verpotten. Zorg daarnaast dus dat er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten. Als je tuin bijvoorbeeld bestaat uit kleigrond, is het verstandig om de plantjes extra voeding te geven door middel van compost.  Wil je zeker weten dat de plantjes zich in een goed klimaat bevinden? Schaf dan een tuinkas aan.

Niet alle planten gaan samen

Voordat je alle zaadjes in je moestuin plant, is het goed om je eerst te verdiepen in welke gewassen wel en niet samengaan. Elk plantje in je tuin heeft een geur en kan daarmee de kwaliteit en smaak van de verdere oogst beïnvloeden. Het zou zonde zijn als je verse fruit totaal geen goede kwaliteit heeft door een ‘verkeerd’ plantje aan de andere kant. Online is er wat dit betreft voldoende informatie te vinden. Maar wij kunnen je alvast vertellen dat aarbeien niet samengaan met komkommer en broccoli. Ook tomaten en komkommer zijn geen match.

Geef nooit te veel water

Om de plantjes van je moestuin te laten groeien, is een vochtige grond belangrijk. Maar de grootste fout die men vaak maakt, is de plantjes te vaak water geven. Hierdoor verzuip je de gewassen als het ware. Uiteindelijk gaan de wortels rotten. En dat is dus niet de bedoeling. Op de beschrijving van de plant staat aangegeven hoe vaak je water moet geven, aangezien niet elk gewas evenveel water moet hebben. Maak er in ieder geval een vast ritueel van om te zorgen dat je het niet vergeet. Stap bijvoorbeeld ‘s ochtends als jij je eerste kop koffie zet ook gelijk even de tuin in om je plantjes water te geven. Dan kunnen zij de dag ook weer door.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden