Houten pallets worden steeds duurder

Geplaatst op

Al sinds jaar en dag is de houten pallet de meest gekozen pallet, voornamelijk vanwege de lage productiekosten. De afgelopen maanden zien we dat de prijs van hout flink is gestegen, waardoor vanzelfsprekend alle houten producten duurder worden om te produceren. De prijsstijging heeft te maken met het feit dat hout steeds lastiger verkrijgbaar is op de wereldmarkt en de steeds grotere vraag.

Op dit moment kunnen pallet producenten haar klanten nog voorzien van houten pallets tegen een betaalbare prijs, maar de verwachting is dat de schaarste en dus prijsstijgingen verder zullen doorzetten. De oorzaak van deze schaarste heeft zowel te maken met klimatologische als economische ontwikkelingen.


Bron: www.finanzen.nl

Mondiale economische groei en milieu eisen

Wereldwijd zien we dat de economie flink begint aan te trekken na de recessie van een aantal jaar geleden. Hierdoor stijgt ook het volume van importeren en exporteren van producten, waardoor de vraag naar pallets alleen maar groter wordt. Doordat er steeds strengere eisen worden gesteld aan de herkomst van het hout, kan het aanbod hout niet meegroeien met de vraag die er naar is.

Meer vraag vanuit sterk groeiende ontwikkelingslanden

Vooral in Aziatische landen zoals China en India is de vraag naar hout aanzienlijk gestegen. Voorheen werd het hout dat gekapt werd in Europa binnen Europa gehouden. Tegenwoordig kopen landen zoals China en India ook hout binnen deze markt, vaak tegen aanzienlijk hogere prijzen, wat soms oploopt tot wel 15% per kubieke meter hout. Daarnaast stijgt de vraag ook in andere sectoren, zoals de spaanplaatindustrie en de bio-energie industrie. Verbranding van houtige biomassa wordt bovendien nog steeds gesubsidieerd.

Op zoek naar betaalbare nieuwe of gebruikte houten pallets? Bezoek snel de website van Pallet Plaza.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden