Het nut van een kweeklamp

Geplaatst op

Het hoeft weinig uitleg te krijgen dat een plant beter groeit en gezonder is als de plant voldoende licht krijgt. Licht is een van de basisbehoefte van een plant. Er zijn echter situaties te bedenken waardoor het licht te weinig is en dan is het gebruik van kweeklampen een goed alternatief om te zorgen dat er toch voldoende licht is, zodat de plant kan groeien.

Wanneer koop je een kweeklamp

De eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je overgaat tot een kweeklamp kopen is of het echt noodzakelijk is. Kan je misschien door planten te verplaatsen ook de gewenste hoeveelheid licht krijgen? Als dit niet kan is een kweeklamp een uitstekende investering. Kijk bij de aanschaf goed naar de kwaliteit van de lamp. Een goede lamp zal een wijde uitstraling hebben waardoor de planten die je wilt verlichten ook overal extra licht krijgen. Daarnaast is de sterkte ook van belang. Een te sterke lichtbron met veel UV-straling is schadelijker voor een plant dan minder licht.

 

Klaver, Bladeren, Groene, Planten, Loof

Toepassingen kweeklamp

In het verleden was de kweeklamp vooral bedoeld voor de professionele gebruiker zoals binnen de sierteelt voor de export. Tegenwoordig is de rol echter anders geworden. Er wordt steeds vaker een plant als kamerplant gehouden die veel licht nodig heeft en die in huis door zonwerende maatregelen maar moeilijk gegeven kan worden. Op dat moment kan je dus een kweeklamp, die tegenwoordig allerlei kleuren en vormgeving,kan hebben boven de plant zetten. Hierbij moet je wel rekening houden met een bepaalde afstand tussen de plant en de lamp zodat de stralen dan zo wijd mogelijk zijn.

 

Rozen, Oranje Rozen, Bloemen, Bloemblaadjes

Hoelang moet een kweeklamp branden?

Als je een kweeklamp hebt gekocht en deze op je plant laat schijnen, komt al snel de vraag op: hoe lang moet de kweeklamp branden? Het antwoord is moeilijk te geven omdat het te maken heeft met welke planten je onder de kweeklamp hebt staan. Een slaplant heeft een andere duur van belichting nodig dan bijvoorbeeld tomaten. Daarnaast is de sterkte van de lamp ook van invloed op de duur van de tijd die je de lamp moet laten branden. Een algemeen advies is wel dat een plant naast licht ook momenten moet kennen dat ze in het duister staan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden