Glaslatten vervangen doe je zo

Geplaatst op

De meeste mensen weten pas hoe belangrijk glaslatten zijn als deze niet meer naar behoren werken. Glaslatten hebben als doel om ruiten vast te zetten. Dit kan in een standaard raam zijn, maar ook in deuren. Doordat glas een enorm stevig en zwaar materiaal is, is het belangrijk dat deze goed vastzit. Je wilt immers niet dat het glas er te pas en te onpas uit kan glippen. Een glaslat wordt meestal gemaakt van hout, maar kan ook voorkomen in aluminium of kunststof. Dit is compleet afhankelijk van de deur of het kozijn zelf. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een glaslat wilt vervangen. Vaak heeft dit te maken met houtrot, schimmels of andere slijtage en ongemakken. Gelukkig is het vervangen van een glaslat zo gepiept. In dit artikel leggen we uit hoe je te werk gaat. Zo is het vervangen van glaslatten een fluitje van en cent.

Stap 1: Op maat zagen

Allereerst is het belangrijk dat je de nieuwe glaslatten op maat zaagt. Je maakt het jezelf gemakkelijk door de oude glaslat te verwijderen en deze na te zagen. Zo heb je precies het juiste formaat voor jouw deur of kozijn.

 

Stap 2: Verven maar!

Voordat je de glaslatten gaat bevestigen moet je ze eerst verven. Zo kom je gemakkelijk bij alle hoeken en naden en weet je zeker dat deze er egaal uit ziet. Pas als de glaslatten droog zijn kan je gaan denken over het bevestigen hiervan.

 

Stap 3: De glaslatten bevestigen

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen hoe je de glaslatten gaat bevestigen. In veel van de gevallen wordt een glaslat met kleine spijkertjes aan het kozijn bevestigd. Eerst boor je de gaten waar de glaslat bevestigd moet worden. Dit doe je door middel van een boormachine. Het is van essentieel belang dat je een dun boortje gebruikt om de gaatjes voor te zagen. Zo voorkom je het eventuele splijten van het materiaal.

 

Stap 4: Afkitten

Nu is het belangrijk dat je kit gebruikt om de kier tussen het glas en de lat dicht te maken. Gebruik hiervoor kit die overschilderbaar is. Hierdoor zie je de kitrand eigenlijk niet zitten, waardoor deze niet storend oogt. Je kunt gereedschap gebruiken om de kitrand zo glad mogelijk te maken, maar ook een vinger kan voldoende zijn om alles glad te strijken. Is de rand toch niet mooi geworden? Schuur dan de restjes weg totdat je enkel een gladde en rechte rand overhoudt.

 

Bron: kluzzen.nl

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden