ERP-software voor hoveniers

Geplaatst op

Erp-software ondersteunt bijvoorbeeld alle interne processen in kwekerijen en helpt hen om hun middelen doelgericht in te zetten.

Digitalisering is alomtegenwoordig. Bedrijven van elke omvang en branche oriëntaties kunnen vertrouwen op afzonderlijke software systemen die hen ondersteunen bij alle strategische, operationele en administratieve taken. Dit geldt ook voor bedrijven die actief zijn in traditioneel meer analoge industrieën; zoals de tuinbouw. In het volgende willen we daarom graag bedrijfssoftware voor kwekerijen onder de loep nemen en de mogelijke toepassingsgebieden van ERP-systemen nader bekijken. Eerst moet echter worden gedefinieerd wat het eigenlijk is.

Enterprise Resource Planning

De drie letters “ERP” zijn de afkorting voor Enterprise Resource Planning. Dit is business resource planning; de centrale taak van elk bedrijf om alle middelen die het tot zijn beschikking heeft zo efficiënt en doelgericht mogelijk in te zetten. De term “middelen” omvat zowel financiële middelen als materiële of personele middelen. In de schemering van digitale transformatie wordt software vooral gebruikt op het gebied van enterprise resource planning. ERP-software stelt bedrijven in staat om alle interne processen digitaal in kaart te brengen en binnen het systeem te beheren, te controleren, optimaliseren en automatiseren. Zo kan iedereen zowel thuis als op kantoor papierloos werken. Omdat elke industrie uiteindelijk wordt gekenmerkt door zijn eigen specifieke processen, verschillen de vereisten voor een geschikt systeem ook van industrie tot industrie.

Tuinbouw

Tuinbouw omvat als industrie in principe alle beroepen die iets met levende planten te maken hebben en niet als klassieke veld landbouw kunnen worden geteld. De plantaardige productie komt voor rekening van kwekerijen. Landschaps- en begraafplaats tuiniers en bloemisten kunnen daarentegen worden toegewezen aan de dienstensector. De tuinbouw levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. In Duitsland genereren de tuinbouw en aanverwante diensten en industrieën ongeveer 18 procent van het bruto binnenlands product. Dit maakt het des te belangrijker dat bedrijven in deze branche geschikte software systemen aan hun zijde hebben die hen volledig ondersteunen in alle processen.  Hieronder zullen daarom enkele belangrijke functies van een ERP-software voor de tuinbouw nader worden onderzocht.

Productie

Tuinbouwbedrijven zijn uiteindelijk ook maakbedrijven. Hoewel ze geen producten produceren, zoals bijvoorbeeld in het kader van de machinebouw, kweken ze planten. Ook dit proces moet, als het op commercieel niveau wordt uitgevoerd, goed doordacht zijn. ERP-software voor kwekerijen moet daarom ondersteunen via een productiemodule die kwekerijen ondersteunt bij de teelt van planten. Productieprocessen in deze industrie kunnen worden gestart op basis van verkoopprognoses of via specifieke klantorders.  ERP-software voor hoveniers bundelt alle belangrijke informatie voor het gehele productieproces. Denk hierbij aan artikel specificaties, geplande leverings- en zaaidata of potmaat. Ook worden alle productiefasen ondersteund, van zaaien en trimmen tot picken.

Logistiek

Logistiek speelt een belangrijke rol in de tuinbouw. Functies uit dit gebied hoeven echter niet per se door de ERP-software zelf te worden gedekt. Tal van systemen bieden bedrijven ook de mogelijkheid om aan te sluiten op bijbehorende logistieke software. Zo kan het ERP-systeem via een interface worden gekoppeld aan een bijbehorend leverings-, container- of camera sorteersysteem.

Financiën en boekhouding

Financiën en boekhouding behoren tot de taken van elk bedrijf. Hoewel tal van, fundamentele processen op dit gebied in wezen overlappen met die van andere industrieën, ondersteunt branchespecifieke software kwekerijen feilloos en uitgebreid. Vragen als: Hoeveel heeft een bepaalde batch binnengehaald of met welke planten artikelen verdient mijn bedrijf het meeste geld kunnen eenvoudig beantwoord worden met behulp van een aparte module voor financiën en boekhouding. Deze informatie is essentieel voor het management bij geïnformeerde besluitvorming of planning op korte, middellange en lange termijn.

Project management en overige functies

Daarnaast kan een ERP-software nog vele andere functies hebben. Deze kunnen bijvoorbeeld worden toegewezen aan de gebieden human resources management, global management, project management, warehouse management en workflow management. Welke functies naast de eerder genoemde functies een doorslaggevende rol spelen, is uiteindelijk aan het bedrijf. Om deze reden moeten kwekerijen bij het zoeken naar een geschikt systeem eerst omgaan met de individuele doelen die ze proberen te bereiken door middel van implementatie. Op basis daarvan kunnen vervolgens concrete eisen voor een geschikt ERP-systeem worden geformuleerd.

Gerelateerde berichten

Wat doet een hovenier Eindhoven zoal?

Een hovenier is een professional die zich bezighoudt met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en andere groene ruimtes....

Lees meer

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden