Duurzaam hout voor je tuin

Geplaatst op

Tuinmeubelen, schuttingen, houten prieeltjes, tuinhuisjes, allerlei soorten tuindecoratie en noem maar op. De toepassingen van tuinhout zijn onbeperkt en grenzeloos. Je kunt ook zelf creatief aan de slag gaan met tuinhout om bijvoorbeeld dat unieke hondenhok voor je favoriete viervoeter te maken.

 

Welk soort tuinhout is geschikt voor jouw project?

 

Net zoals vele anderen houttoepassingen, onderscheidt tuinhout ook een aantal soorten. Eerst en vooral kan je de soorten tuinhout opsplitsen in zachthout en hardhout. Zachthout is een houtsoort die afkomstig is van naaldbomen. De bekendste soorten zachthout zijn vuren en grenen. Hardhout is daarentegen afkomstig van loofbomen – die trager groeien dan naaldbomen en heeft over het algemeen een hogere duurzaamheidsgraad dan zachthout. Hardhout is ook relatief duurder dan zachthout aangezien het een tijdje langer duurt om hardhout te produceren en de kwaliteit ook hoger is.

 

Voor je aan je tuinproject begint, is het steeds belangrijk om even de voor- en nadelen van zachthout en hardhout tegen elkaar af te wegen en dan te beslissen wat de beste optie is voor jouw project. Gespecialiseerde bedrijven in tuinhout kunnen je daarbij de nodige ondersteuning bieden en adviseren wat de meest aangewezen keuze is voor jouw tuinproject.

 

Duurzaam én stijlvol

 

Tuinhout heeft verschillende duurzaamheidsklassen die gaan van klasse 1 tot 5. Klasse 1 heeft een duurzaamheidsgraad van 25 jaar en klasse 5 gaat minder dan 5 jaar mee. Hardhout heeft een duurzaamheidsgraad van klasse 1 en is dus het meest kwaliteitsvolle materiaal. Dat wil echter niet zeggen dat zachte houtsoorten zoals vuren en grenen geen kwaliteitsvolle houtsoorten kunnen zijn. Vuren en grenen is tuinhout dat meestal geïmpregneerd is waardoor de duurzaamheid verlengd wordt en het tuinhout beschermd wordt tegen schimmels. Geïmpregneerd hout gaat wel tot 10 jaar mee. Wegens de stijlvolle uitstraling van grenen en vuren wordt dit tuinhout gebruikt voor tal van toepassingen in de tuin.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden