De nadelige gevolgen van de opkomst van de eikenprocessierups

Geplaatst op

Steeds vaker horen we rond deze tijd van het jaar over de eikenprocessierupsen. Het lijkt er dan ook op dat de nesten elk jaar steeds weer toenemen zodra het wat warmer wordt in ons land. De gevolgen van de eikenprocessierups aan de eikenboom zijn niet heel groot, maar voor ons mensen zijn de rupsen des te schadelijker en kunnen ze ons behoorlijke gezondheidsproblemen brengen.

Wat is de eikenprocessierups

In het najaar zet de eikenprocessievlinder eitjes af tegen de zomereiken. Wanneer de temperaturen weer wat hoger worden, komen er rupsen uit deze eitjes en na enkele vervellingen krijgen deze rupsen brandharen op hun rupsenlijf. De rupsen zijn met velen bij elkaar en maken een groot nest van onder andere spinsels en brandharen. Om sommige zomereiken verschijnen zelfs hele witte spinsels. In dit nest schuilen honderden rupsen om in de avond met zijn allen aan de wandel te gaan. De naam processierups komt van deze wandel vandaan. Ze verplaatsen zich namelijk in een lange optocht (processie) over de boom waarbij ze de eikenboom kaal vreten. Voor de boom is dit verder niet schadelijk, tijdens de zomer of in het volgende jaar zullen er weer gewoon nieuwe bladeren verschijnen. De brandharen van de rups vormen echter wel een bedreiging voor de mens.

Gezondheidsproblemen bij mensen

Wanneer de eikenprocessierupsen voelen dat er gevaar dreigt, schieten ze brandharen weg vanaf hun huid. Deze minuscule haartjes worden meegenomen door de wind en hebben kleine weerhaakjes waarmee ze zich hechten aan huid, slijmvliezen en kleding. Het giftige stofje in deze brandharen roept vervelende allergische reacties op: jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen, neus of keel en luchtwegen. Ook bij aanraking van de spinsels of nesten kunnen deze problemen veroorzaakt worden. De nesten bestaan immers ook mede uit brandharen. Na een paar weken trekken de klachten weer weg. Jeuk en huiduitslag kan eventueel verlicht worden met een zachte crème of zalf en blijven de klachten aanhouden dan is het verstandig een arts te waarschuwen. Ook is het slim je kleren goed te wassen, deze kunnen namelijk ook brandharen bevatten.

Bestrijding van de eikenprocessierups

Wanneer we de rups zijn gang laten gaan, is de kans groot dat er meerdere mensen in aanraking komen met de brandharen. Daarom worden de eikenprocessierupsen steeds vaker bestreden. Met eikenprocessierups bestrijding worden de aantallen teruggebracht. Er zijn verschillende technieken voor het bestrijden van eikenprocessierupsen. Welke techniek het meest geschikt is kan ter plekke bekeken worden. Er kan gekozen worden voor een preventieve behandeling van de eikenboom. De jonge bladeren worden dan in de zomermaanden ingespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel dat niet schadelijk is voor de boom of de natuurlijke vijanden van de rups. Wanneer de boom al nesten met eikenprocessierupsen heeft, kunnen deze bestreden worden met gif, weggebrand worden of de nesten worden weggezogen. Welke techniek het meest geschikt is voor de bestrijding van de eikenprocessierupsen in jouw boom, hangt af van een aantal factoren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden