Betonnen versus houten palen en schuttingen

Geplaatst op

Sommigen zullen zweren bij de slijtvaste eigenschappen van beton. Terwijl anderen wijzen op de uitstraling van hout als bewijs voor de superioriteit ervan. We leggen de voordelen van betonnen en houten afrasteringspalen naast elkaar.

 

Esthetiek

In termen van uiterlijk, houten afrasteringspalen creëren een veel natuurlijker effect dan hun betonnen tegenhanger. Ze kunnen gemakkelijk worden afgestemd op uw omheiningspanelen, waardoor een gelijke houten begrenzing rond tuinen en pleinen ontstaat. Ze gaan ook naadloos over in bomen, hagen en houten vlonders. En door het toevoegen van een sierlijke houten omheiningskap zoals hieronder kan een vleugje klasse worden toegevoegd waar betonnen palen niet geschikt voor zijn.

 

Duurzaamheid

Beton is net zo stevig en duurzaam een bouwmateriaal als u zult vinden. Met een minimum aan onderhoud kunnen betonnen afrasteringspalen ongeveer 25 jaar meegaan. Ze zijn echter niet immuun voor slijtage. Na verloop van tijd kunnen wind en regen ervoor zorgen dat betonnen palen afbreken en barsten. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat inwendige draadwapening bloot komt te liggen en gaat roest, wat de constructie aanzienlijk kan verzwakken.

Hout kan, afhankelijk van de gebruikte houtsoort, een lange of korte levensduur hebben – terwijl behandeld sparrenhout 10-15 jaar kan meegaan, moet onbehandeld sparrenhout in slechts 4 jaar worden vervangen. Als ze eenmaal beginnen te rotten, kunnen houten afrasteringspalen ook een veiligheidsrisico vormen als ze niet tijdig worden vervangen.

 

Onderhoud

Een betonnen schutting heeft geen nabehandeling nodig en vereist minimaal onderhoud voor de lengte van hun levensduur van 25 jaar. De belangrijkste uitdaging is om ervoor te zorgen dat er geen water in de funderingen van de paal komt, omdat dit bevriest en uitzet, waardoor de hekpaal loskomt. Daarnaast kunt u ze nog vrijwel volledig installeren en een kwart eeuw lang vergeten!

Bij de aankoop van houten afrasteringspalen moet u er rekening mee houden dat ze om de 1 à 2 jaar behandeld moeten worden, afhankelijk van het soort hout waarvan ze gemaakt zijn. Het is echter de moeite waard om in gedachten te houden dat betonnen omheiningspalen vrijwel alle houten omheiningspanelen op hun plaats zullen houden, die ook regelmatig opnieuw behandeld moeten worden. Dus als u kiest voor houten omheiningspalen, is het gewoon een kwestie van ze te integreren in uw gebruikelijke onderhoud.

 

installatie

Beton is zwaar. Dus het installeren van een betonnen schutting vereist meestal twee tot drie personen – vooral als u geen ervaring heeft. Houten palen, aan de andere kant, zijn vaak licht genoeg worden geïnstalleerd door slechts een paar handen (afhankelijk van de gebruikte houtsoort en de grootte van de palen). Tenzij u een doorgewinterde professional bent, is het echter nog steeds een goed idee om een vriend(in) u te laten helpen.

 

Kosten

Per paal is beton over het algemeen duurder dan hout, maar niet veel duurder. Wanneer u echter de kosten voor behandeling, onderhoud en vervanging optelt, zal de besparing op lange termijn waarschijnlijk in het voordeel van beton uitvallen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over hoveniersonderwerpen in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ hoveniersbedrijfleek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden